Näin sovitat yhteen IT:n ja liiketoiminnan

Heidi Hammarsten

Strateginen yhteensovittaminen on pitkään ollut yksi IT-johtamisen ongelmakohdista. On koko ajan tärkeämpää, että tietohallinto palvelee liiketoimintaa mahdollisimman tehokkaasti. Mutta kuinka se käytännössä tehdään?

Digitalisoituvassa maailmassa yrityksen IT-osaaminen ja tietohallinto ovat ydinasemassa. Ei enää riitä, että että tietohallinto toimii tehokkaasti ja edistää yrityksen menestystä kuluja karsimalla. Digiaikana sen pitää myös löytää mahdollisuuksia uuteen liiketoimintaan ja tuottojen kasvattamiseen. Miten sitten varmistetaan, että IT-investoinnit ovat mahdollisimman tuottavia ja tehokkaita?

Paljon puhutaan termistä strategic alignment eli yrityksen liiketoiminnan ja IT:n strategisesta yhteensovittamisesta. Tutkimus on jo todistanut, että mitä paremmin IT ja liiketoiminta on sovitettu yhteen, sitä paremmin yritys menestyy.

Alan tutkimuksessa on myös listattu tietohallinnon johtamiskäytänteitä, joiden avulla strateginen yhteensovittaminen nousee aina kypsemmälle tasolle. Niitä on tarjolla sekä strategisella, operatiivisella sekä taktisella tasolla. 

Aalto-yliopiston tutkija Kari Hiekkanen on väitöskirjassaan tutkinut tarkemmin yhteensovittamisen toteuttamista käytännössä. Hän on löytänyt selityksiä sille, miksi tulokset eivät välttämättä synny niin helposti kuin teorian perusteella voisi luulla. Tulokset on tiivistetty kahdeksaan oleellisimpaan johtamiskäytänteeseen, jotka liittyvät joko strategiseen tai taktiseen tasoon. Niitä noudattavassa yrityksessä liiketoiminnan ja IT:n strateginen yhteensovittaminen nousee jo riittävälle kypsyystasolle. 

Mitä keinoja on tämän toteuttamiseksi? Tutkimusten mukaan on olemassa 5+3 käytäntöä tuottavampaan tietohallintoon.

Lue johtamiskäytänteet, joiden, joiden avulla yrityksesi menestyy digiajan murroksessa »

Kari Hiekkanen valmentaa useissa Aalto PRO:n ja Aalto EE:n ohjelmissa - mm. Aalto PRO:n Diploma in IT Leadership - tietohallinnon koulutusohjelmassa ja (Big) Data ja analytiikka: Miten valjastan datan luomaan liiketoimintaa? -koulutuksessa.

LATAA ESITE

Aalto PRO käyttää lomakkella annettuja tietoja markkinointiin. Lataamalla esitteen hyväksyt tämän. Katso lisätietoja käytännöistämme.