Valitse oikein liiketoimintamalli teolliseen internetiin

Heidi Hammarsten

Teollinen internet tarjoaa suomalaisyrityksille huikean määrän uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Mutta miten löytää joukosta itselle sopiva? Entä millaista osaamista uudet mallit vaativat?

Suurin haaste teollisessa internetissä ei liity teknologiaan vaan liiketoimintamalleihin, sanoo Aalto-yliopiston professori Martti Mäntylä.

”Tarvitaan kykyä löytää hyviä sovelluskohteita ja viedä ne sille tasolle, että voidaan tehdä investointi”, sanoo Mäntylä.

Mahdollisia liiketoimintamalleja haravoitaessa yritys voi valita haluavansa tehostaa nykyistä liiketoimintaa, aloittaa kokonaan uuden liiketoiminnan tai kasvattaa tuotteidensa arvoa teollisen internetin avulla. Mahdollisuudet kasvavat portaittain komponenttien toimittamisesta aina järjestelmien verkostoon. Kaikkiin eri tasoihin liittyy omat hyötynsä ja vaatimuksensa.

"Kaikki datapohjaiset liiketoimintamallit edellyttävät uutta teknologia-arkkitehtuuria ja sen johtamista", sanoo toinen teollisen internetin asiantuntija, professori Jari Collin Aalto-yliopistosta. Laitteita ja järjestelmiä on mietittävä monella tasolla data-analytiikasta tietoturvaan.

Teollisen internetin avulla yritys voi liikkua pelkästä tuotteiden toimittamisesta ylöspäin asiakkaansa arvoketjussa. Vaihtoehtoisia askelmia on useita, ja ne vaativat kukin yritykseltä aina uusia kyvykkyyksiä.

Lue myös Martti Mäntylän ajatuksia aiheesta enemmän jutusta Teollinen internet vaatii uuttaa liiketoimintaosaamista »

Aalto-yliopiston professorit Martti Mäntylä ja Jari Collin kouluttavat Aalto PRO:n Teollinen internet -koulutuksessa »

LATAA ESITE

Aalto PRO käyttää lomakkella annettuja tietoja markkinointiin. Lataamalla esitteen hyväksyt tämän. Katso lisätietoja käytännöistämme.