Valitse oikein liiketoimintamalli teolliseen internetiin

Teollinen internet tarjoaa suomalaisyrityksille huikean määrän uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Mutta miten löytää joukosta itselle sopiva? Entä millaista osaamista uudet mallit vaativat?

Heidi Hammarsten, 27.05.2015

Suurin haaste teollisessa internetissä ei liity teknologiaan vaan liiketoimintamalleihin, sanoo Aalto-yliopiston professori Martti Mäntylä.

”Tarvitaan kykyä löytää hyviä sovelluskohteita ja viedä ne sille tasolle, että voidaan tehdä investointi”, sanoo Mäntylä.

Mahdollisia liiketoimintamalleja haravoitaessa yritys voi valita haluavansa tehostaa nykyistä liiketoimintaa, aloittaa kokonaan uuden liiketoiminnan tai kasvattaa tuotteidensa arvoa teollisen internetin avulla. Mahdollisuudet kasvavat portaittain komponenttien toimittamisesta aina järjestelmien verkostoon. Kaikkiin eri tasoihin liittyy omat hyötynsä ja vaatimuksensa.

"Kaikki datapohjaiset liiketoimintamallit edellyttävät uutta teknologia-arkkitehtuuria ja sen johtamista", sanoo toinen teollisen internetin asiantuntija Jari Collin. Laitteita ja järjestelmiä on mietittävä monella tasolla data-analytiikasta tietoturvaan.

Teollisen internetin avulla yritys voi liikkua pelkästä tuotteiden toimittamisesta ylöspäin asiakkaansa arvoketjussa. Vaihtoehtoisia askelmia on useita, ja ne vaativat kukin yritykseltä aina uusia kyvykkyyksiä.

Tutustu Aalto PRO:n Digitalisaation johtaminen teollisuudessa -koulutukseen.

Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Valitse oikein liiketoimintamalli teolliseen internetiin

Tilaa parhaat palat sähköpostiisi

Aalto Leaders' Insight on aikakauslehtimäinen kokoelma artikkeleita, tarinoita ja näkemyksiä johtajuudesta, liiketoiminnasta ja itsensä kehittämisestä. Käsinpoimittu englanninkielinen Highlights -uutiskirje lähetetään tilaajille korkeintaan kaksi kertaa kuukaudessa. Tilaus on helppo perua. Katso esimerkki.

Aalto University Executive Education Oy ja sen konserniyhtiöt voivat käyttää tietojani markkinoinnissa pitääkseen minut ajan tasalla viimeisimmistä liike-elämän keskustelunaiheista sekä ohjelmista ja auttaakseen minua edistämään uraani. Katso tietosuojapolitiikka.