Kolmannen näytöksen alku

Liike-elämässä Jouko Pitkänen tunnetaan työstään Stockmann Retailin johtajana ja Stockmannin johtoryhmän jäsenenä.

Joanna Sinclair, 27.06.2017

Read the article in English.

Jouko Pitkänen tunnetaan miehenä joka jalkautti yhtiön uuden strategian ja lanseerasi 50 miljoonan euron säästöohjelman. Hänen elämässään Stockmann on ollut merkittävä tekijä, mutta kuitenkin vain yksi vaihe: hänellä on myös ansiokas menneisyys tanssiurheilussa, uusi ura kyvykkyyksien tunnistamisen parissa ja muutaman vuoden päästä tohtorin DBA-tutkinto Aalto EE:stä.

Elämäni aikarenkaissa tanssiurheilu oli selvästi ensimmäinen näytös, upeaa aikaa! Seuraava oli luonnollisesti Stockmann.”

Ison osan lapsuudestaan, nuoruudestaan ja varhaisaikuisuudestaan Jouko Pitkänen tanssi. Latinalais-amerikkalaisissa tansseissa hän oli pareineen Suomen kärkikastissa. Maailma tuli tutuksi parin kiertäessä edustamassa Suomea kisoissa ja rakkaus lajiin piti miestä otteessaan kaiken kaikkiaan reilut 20 vuotta. Pitkänen päätti tanssiuransa Europanmestaruuskisoihin, jotka järjestettiin Helsingissä vuonna 1999.

Elämäni aikarenkaissa tanssiurheilu oli selvästi ensimmäinen näytös, upeaa aikaa! Seuraava oli luonnollisesti Stockmann, Pitkänen kertoo.

Pitkänen aloitti työnsä Stockmannilla miesten puvustossa syksyllä 1998. Tie myyjästä koko Stockmann Retailin johtajaksi ja konsernin johtoryhmän jäseneksi kulki monen merkkipaalun kautta, joista erityisesti Moskovan vuodet ovat jääneet Pitkäselle mieleen rikkaina kokemuksina.

Laiturin päästä kylmään veteen

Ennen Venäjälle lähtöä sen paremmin Pitkäsellä kuin hänen elämänkumppanillaan ei ollut lainkaan kokemusta itänaapurista.

Lähdettiin niin sanotusti laiturin päästä kylmään veteen, Pitkänen nauraa. Muutimme Moskovaan vuonna 2004, missä toimin aluksi tavaratalon johtajana.  Menimme naimisiin vuonna 2005 ja seuraavana vuonna saimme ensimmäisen lapsemme, Pinjan. Samalla kun opettelimme perhe-elämää, minä etenin Venäjällä nopeasti myyntijohtajaksi ja pian koko Venäjän tavarataloliiketoiminnan johtajaksi.

Stockmann laajentui näinä vuosina voimakkaasti Venäjällä ja siellä työskentely oli mittaamattoman hieno kokemus. Venäläiset ovat hyvin lämpimiä ihmisiä ja tavattoman ahkeria ja tunnollisia työntekijöitä, hän korostaa.

Turkuun, Helsinkiin, EMBA-tutkinto – ja takaisin Venäjälle

Pitkänen asui perheineen Venäjällä aina vuoteen 2008, jolloin kävi kutsu palata Suomeen. Samoihin aikoihin syntyi perheen toinen lapsi, Pihla. Suomessa odottivat työt Turun Stockmannin johtajana.

Pitkänen viihtyi Turussakin mainiosti, mutta jo muutaman vuoden kuluttua häntä pyydettiin Helsinkiin Stockmannin kehitysjohtajaksi. Pääkaupunkiseudulle palatessaan Pitkänen päätti palata myös koulun penkille ja suoritti työn ohessa Aalto EMBA-tutkinnon.

Opinnot laajensivat näkökulmaa bisneksen johtamiseen ja sain työskennellä 40 opiskelijakollegan kanssa joilla oli hyvin värikäs tausta ja diversiteettiä.”

Aalto EMBA oli todella silmiä avaavaa aikaa ja upea oppimiskokemus. Opinnot laajensivat näkökulmaa bisneksen johtamiseen ja sain työskennellä 40 opiskelijakollegan kanssa joilla oli hyvin värikäs tausta ja diversiteettiä, hän kiittää.

Pian valmistuttuaan Pitkänen perheineen pakkasi taas laukkujaan. Suuntana oli jälleen Moskova, jossa Pitkänen vastasi vuodesta 2013 Stockmannin koko Venäjän ja Baltian tavaratalo- ja kauppakeskusliiketoiminnoista.

Venäjällä oli juuri avattu ketjun seitsemäs tavaratalo, sekä Pietarin kauppakeskus, ja työ oli todella antoisaa. Lapset kävivät suomalaista koulua ja taitoluistelivat niin kuin Suomessakin, Pitkänen kuvailee.

50 miljoonan säästöohjelmasta uuteen elämänvaiheeseen

Kesällä 2014 Pitkästä pyydettiin takaisin Suomeen vetämään Stockmann Retailia, eli liiketoiminnan koko vähittäiskauppaosuutta jonka vuotuinen liikevaihto oli noin 1,1 miljardia euroa. Samana kesänä Stockmannilla käynnistyi poikkeuksellisen mittava strategiatyö, joka valmistui jouluksi.

Jo strategiaprosessi oli aikamoinen puristus – ja siitä lähdimme ripeästi implementoimaan, Pitkänen toteaa. Hän luotsasi nopealla tahdilla suuret rakenteelliset muutokset ja lanseerasi 50 miljoonan euron kustannussäästöohjelman. Stockmann luopui Venäjän tavarataloista ja Akateemisesta Kirjakaupasta. Samaan aikaan konsernissa myytiin Seppälä ja Hobby Hall.

Kesään 2016 tultaessa Pitkänen päätti aloittaa elämässään uuden luvun.

Menneet 2-3 vuotta olivat äärimmäisen kuluttavia. Työ oli todella mielenkiintoista, mutta hyvin kuormittavaa. Perheeltä puuttui niinä vuosina isä, Pitkänen sanoo.

Viime kesänä koin, että suuret strategiset hankkeet on toteutettu ja että nyt oli luonnollinen kohta minun siirtyä syrjään ja aloittaa elämässäni uusi vaihe. Oli aika antaa muiden viedä hienoa yhtiötä eteenpäin, hän painottaa.

Aalto EMBA innosti tähtäämään tohtoriksi

Pitkänen päätti aloittaa kolmannen näytöksen elämässään suorittamalla Aalto DBA:n, joka johtaa tohtorin tutkintoon. Hän kuvaa paluuta akateemiseen maailmaan voimaannuttavaksi.

DBA-opinnot ovat minulle tärkeä piristysruiske verrattuna korporaatioelämään. Imen itseeni analyyttista pohjaa vahvistaakseni ajatteluani ja osaamistani seuraavaa työelämän vaihetta varten.”

Kun vauhti on kovaa, päätöksenteko liike-elämässä on usein kokemuspohjaista ja jopa intuitiivistä. DBA-opinnot ovat minulle tärkeä piristysruiske verrattuna korporaatioelämään. Imen itseeni analyyttista pohjaa vahvistaakseni ajatteluani ja osaamistani seuraavaa työelämän vaihetta varten. Kunnioitan suuresti professorikunnan jäsentynyttä ajattelua ja osaamista. Vastavuoroisesti he arvostavat pitkää käytännön kokemustani vaativista liikkeenjohdon tehtävistä, Pitkänen pohtii.

Väitöskirjatyössään Pitkänen tutkii vähittäiskaupan ja erityisesti tavaratalomaailman liiketoimintamallien muutoksia, sekä dynaamisten kyvykkyyksien roolia osana liiketoimintamallien muutosprosesseja: millaisista kyvykkyyksistä organisaatioiden tulisi koostua, jotta ketterät liiketoimintamallit tunnistetaan ja niiden toteutuminen mahdollistetaan.

Vähittäiskauppaa haastetaan tällä hetkellä oikealta ja vasemmalta, eikä vähiten digitalisaation saralta. Kaupan on keksittävä itsensä uudelleen, Pitkänen tähdentää.

Pitkäsellä on selkeä aikataulu väitöskirjatyölleen: kolmessa vuodessa on tarkoitus valmistua. Luvassa on mielenkiintoisia vuosia ja Pitkänen vakuuttaa olevansa vastaanottavaisella kannalla.

Pääsen tutkimaan sellaista siivua vähittäiskaupan kentässä, jossa tiedän olevani maailman luokkaa. Olen ehdottomasti ylpeä siitä, että saan sulan hattuun joka osoittaa minun osaavan tämän jutun todella hyvin, hän puntaroi.

Opinnoista substanssia seuraavalle 25 vuodelle – ja intoa uuteen työhön

Perheen tuki on Pitkäselle tärkeää. Hän kertoo harrastavansa vaimonsa kanssa vuorotellen opiskelua.

Meillä on molemmilla tapana opiskella työn ohessa. Vaimoni sai juuri yhdet omat opintonsa tehtyä ja nyt oli minun vuoroni. Kunhan saan tohtorintyöni valmiiksi, niin hän voi taas siirtyä seuraavaan vaiheeseen omissa opinnoissaan, Pitkänen sanoo.

Kokopäiväisiä tohtoriopintoja on nyt takana liki vuosi ja Pitkänen on vastikään ottanut väitöskirjatyönsä rinnalle toisenkin haasteen: partneruuden Birn+Partnersilla.

Työni Birn+Partnersilla yhdistää organisaatioiden kyvykkyyksien tunnistamisen ja toisaalta niiden täsmällisen hankinnan. Uudessa tehtävässä on paljon yhtymäkohtia väitöskirjatutkimukseeni, jossa tarkastelen liiketoimintamallien muutoksia ja dynaamisten kyvykkyyksien merkitystä transformaatioiden toteutumisessa, hän huomauttaa.

Pitkänen korostaa, että itsensä haastaminen opinnoilla on aika ajoin ehdottoman tärkeää oman osaamispääoman ylläpitämiseksi.

Kesällä 2016 pohdin tulevaisuutta ja ymmärsin, että minulla on noin 25 vuotta työelämää jäljellä. Ajatus herätti minussa terveen huolen: mikä on se substanssi mitä minä tarjoan? Mitä annettavaa minulla on liike-elämälle? Miten voin vahvistaa osaamistani niin, etteivät tankit ole puolityhjät tulevien vuosien aikana, vaan täynnä? Pitkänen kertoo.

EMBA-kokemus ja nämä ensimmäiset askelet jotka olen DBA:ssa ottanut ovat minusta paras tapa huolehtia omasta osaamispääomasta ja pitää itsensä relevanttina tulevaisuudessa. Suosittelen kaikille, Pitkänen kehuu.

Yhden vinkin hän haluaa jakaa: Koskaanhan ei ole se oikea aika opinnoille työn ohessa. Pitää vain päättää, että nyt se alkaa. Vartti miettiä ja mennä, Pitkänen naurahtaa.

Aalto Executive MBA (EMBA) on johtava Suomessa toteutettava liikkeenjohdon Executive MBA -ohjelma. Sille on myönnetty yliopistomaailman kolme arvostetuinta akkreditointia eli niin kutsuttu Triple Crown: AACSB, AMBA ja EQUIS. Aalto Executive Doctor of Business Administration (DBA) on kokeneille johtajille suunnattu kauppatieteellinen tohtorikoulutusohjelma. 

Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Kolmannen näytöksen alku

Tilaa Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeTilaa uutiskirje

Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeessä saat ajankohtaisimmat Aalto Leaders' Insight -sisällöt, kutsuja avoimiin tapahtumiimme ja webinaareihin, tiedon tulevista valmennus- ja koulutusohjelmista sekä ennakkoilmoittautujan eduista.

Annan Aalto University Executive Education Oy:lle luvan käyttää yhteystietojani markkinoinnissa, esimerkiksi tiedottaakseen sähköpostitse koulutusohjelmatarjonnasta tai lähettääkseen kutsuja tapahtumiin. Voin päättää milloin tahansa, etten enää halua yhteydenottoja. Katso tietosuojapolitiikka