Suusta suuhun: virallinen ja viraalinen suunnittelutieto

Kaavoitusta ohjaa viime kädessä laki ja sen tulkinta, mutta perustuuko se aina viralliseen tietoon?

Timo Heikkinen, 12.04.2017

Kaavoitusta ohjaa viime kädessä laki ja sen tulkinta, mutta perustuuko yhdyskuntien suunnittelu aina niin sanottuun viralliseen tietoon? Voisiko suunnittelutieto olla myös viraalista – tarttuvaa?

Kun Århusin kaupungin liikennesuunnittelupäällikkö Susanne Krawack luennoi huhtikuussa Tampereella, oli paikalla noin 80 henkeä: 40 YTK:n Pitkän kurssin osallistujaa, viitisentoista alumnia ja loput Tampereen kaupungin henkilökuntaa ja paikallista yliopistoväkeä. Katsotaanpa tarkemmin, mitä tässä tapahtui?

Bergen - Århus - Tampere

Ensinnäkin kyseessä oli Aalto PRO:n vanhimman ohjelman YTK:n Pitkän kurssin perinteinen Studia Generalia – kaikille avoin – Tähtiluento. Keväällä ohjelma tekee aina vierailun johonkin kaupunkiin ja Tampereen kaupungin kanssa ohjelma on tehnyt yhteistyötä jo vuosia.

Nämä kohtaamiset ovatkin niitä hetkiä, missä viraalinen suunnittelutieto kulkeutuu suusta suuhun. ”

Ohjelman huhtikuun jakson aiheena on kaupunkien ja alueiden kehittäminen, ja koska Tampereella tapahtuu nyt todella paljon, ei parempaa vierailukohdetta olisi voinut olla. Yksi tärkeimmistä hankkeista Tampereella on raitiotien rakentaminen ja siksi Tampere ja Aalto PRO päättivät kutsua luennoitsijan Tampereen ystävyyskaupungista Århusista, missä sikäläisen radan rakentamisessa ollaan jo pitkällä. Krawack kertoi århusilaisten kokemuksista, mutta mainitsi myös sen, että he kuuntelivat oman työnsä yhteydessä Bergenin ratikan suunnittelijoita. Näin bergeniläisten ratikkatieto kulkeutuu Århusin kautta Tampereelle.

Alumnilta alumnille

Toisekseen Tähtiluento ja Tampereen kaupungin tarjoama bussikierros houkutteli paikalle useamman vuosikurssin alumneja – kaukaisimman ehkä Rovaniemeltä. Tamperelaisille päivä oli tilaisuus esitellä omaa työtään, mutta alumneille tämä mahdollisti myös tapaamisen entisten kurssitovereiden kesken. Nämä kohtaamiset ovatkin niitä hetkiä, missä viraalinen suunnittelutieto kulkeutuu suusta suuhun. Vaihdetaan kuulumiset niin asioista, ilmiöistä kuin ihmistäkin. Mutta kyse ei ole vain tiedosta, vaan myös tunteista: pidetään yhtä ja jaetaan tuntemuksia. Ja juuri tässä eletään eläväksi verkostomaisten alumniyhteisöjen syvintä, luottamukseen perustuvaa olemusta.

Luottamuksellista kokemustietoa

Alumnien luottamus toisiinsa on syntynyt ohjelman aikana. Se perustuu siihen, että syvällistä oppimista ei voi tapahtua ilman luottamusta ja luottamus ei puolestaan synny muuten kuin sillä, että jätämme roolit ja olemme läsnä kokonaisina ihmisinä. Virallinen tieto onkin sitä, mitä roolit tiedottavat toisilleen, kun taas viraalinen tieto on sitä, mikä tarttuu ihmiseltä ihmiselle. Se kulkeutuu pienryhmäkeskustelujen, lounas- ja kahvitaukojen, illanviettojen ja yhteisten ulkomaan ekskursioiden myötä. Se kulkeutuu paikan päällä, mutta myös Facebook-ryhmissä ja Whatsappeissa. Viraalinen tieto on tartunnan saaneitten kokemustietoa – sitä, jota ei ole muilla. 

Kokemustietoa on saatavissa YTK:n Pitkällä kurssilla, joka on yhdyskuntasuunnittelun palkittu klassikko, jonka on käynyt jo yli 1500 asiantuntijaa. Se on hyväksytty ensimmäisenä kaavoittajan pätevyyden toteamismenettelyn mukaiseksi täydennyskoulutukseksi. Tutustu koulutukseen » 

Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Suusta suuhun: virallinen ja viraalinen suunnittelutieto

Tilaa parhaat palat sähköpostiisi

Aalto Leaders' Insight on aikakauslehtimäinen kokoelma artikkeleita, tarinoita ja näkemyksiä johtajuudesta, liiketoiminnasta ja itsensä kehittämisestä. Käsinpoimittu englanninkielinen Highlights -uutiskirje lähetetään tilaajille korkeintaan kaksi kertaa kuukaudessa. Tilaus on helppo perua. Katso esimerkki.

Aalto University Executive Education Oy ja sen konserniyhtiöt voivat käyttää tietojani markkinoinnissa pitääkseen minut ajan tasalla viimeisimmistä liike-elämän keskustelunaiheista sekä ohjelmista ja auttaakseen minua edistämään uraani. Katso tietosuojapolitiikka.