Toimitusjohtajan työssä testataan päivittäin oman kyvykkyyden ja osaamisen rajoja

Bernerin toimitusjohtaja Antti Korpiniemi suoritti EMBA-tutkinnon 90-luvun lopussa. Silloinen osastonjohtaja on edennyt koko yhtiön toimitusjohtajaksi. ”EMBA on investointi, joka maksaa itsensä takaisin”, hän sanoo.

31.10.2018

Read this in English.

Antti Korpiniemi aloitti perheyritys Berner Oy:n toimitusjohtajana syksyllä 2013, kun 25 vuotta toimitusjohtajana toiminut, yhtiön perustajan Sören Bernerin pojanpojanpoika George Berner jäi eläkkeelle. Tässä vaiheessa Korpiniemi oli ollut itsekin Bernerillä töissä yli 20 vuotta, hallituksessakin jo vuodesta 1997.

EMBA-tutkinnon hän suoritti 90-luvun lopussa ollessaan osastonjohtaja. ”Olin päässyt aika nuorena vaativiin tehtäviin Bernerillä ja koin, että tarvitsin vankempaa pohjaa tekemiselleni. Hain tutkinnosta oman ymmärtämisen laajentamista.”

Johtajan pitää myös oppia ymmärtämään, mistä motivaatio syntyy, miten tavoitteet asetetaan, millä tavalla varmistetaan ja parannetaan työtyytyväisyyttä.”

Opiskelu työn ohessa oli ”tosi intensiivistä” . Työtä oli paljon, ja vaatimukset korkealla. Professorikunta oli jo parikymmentä vuotta sitten kansainvälistä. ”Opin EMBA:n aikana ymmärtämään, miten isoissa globaaleissa yrityksissä ajatellaan. Se on auttanut minua myöhemmin paljon”, Korpiniemi sanoo. Berner eli vahvaa kasvun ja kansainvälistymisen aikaa, joten opinnoissa ja työelämässä käsiteltiin samantapaisia teemoja. Korpiniemi kiittelee sitä, että EMBA on nimenomaan tutkinto, ei vain kokoelma jatko-opintoja. ”Tutkinnon suorittaminen takaa, että opinnot saatetaan loppuun ja tehtävät tulee tehtyä. Työelämässäkin toimeenpanokyky on äärimmäisen tärkeää. Teoria ei riitä, pitää pystyä saamaan aikaiseksi.”

”Jos pitäisi nyt sanoa nuorelle henkilölle, että hankkisinko uuden auton vai panostanko EMBA:an, niin kyllä minun vastaukseni on aika selvä. Auton arvo laskee, mutta EMBA on investointi, joka maksaa itsensä takaisin.”

Johtamista voi ja pitää opetella

EMBA-ohjelmaa suorittava Korpiniemi oli esimiesvuosissa laskettuna nuori, ja johtamiskoulutus tuli tarpeeseen. Mitä hän ajattelee nyt: voiko johtamista opetella koulunpenkissä?

”Voi ja pitääkin. Kokemus tietenkin opettaa ja kartuttaa tunneälyä, mutta johtajan pitää myös oppia esimerkiksi ymmärtämään, mistä motivaatio syntyy, miten tavoitteet asetetaan, millä tavalla varmistetaan ja parannetaan työtyytyväisyyttä. Liiketoiminta on fiilislaji, tulosta ei synny, jos mieli on matalalla.”

Varttuneemmat ja työelämänsä alussa olevat odottavat työltä erilaisia asioita, siihenkin pitää osata reagoida. Korpiniemen kokemuksen mukaan milleniaalit haluavat vapautta ja joustavuutta oman työnsä rakentamiseen, mutta he myös odottavat työltä paljon: he haluavat vaikuttaa omaan työhönsä, pohtivat motivaatiotaan, työn pitää olla merkityksellistä ja esimiehen pitää olla saatavilla.

Suoruus, rehellisyys ja avoimuus ovat johtamisen ja työelämän ihmissuhteiden kantavia voimia.”

”Välillä kuulee, että milleniaalit ovat itseohjautuvia. Ei se kyllä niin ole.”

Ikäluokat ehkä odottavat työltä eri asioita, mutta johtamisessa on paljon universaalia, kaikkia koskevaa.

”Suoruus, rehellisyys ja avoimuus ovat johtamisen ja työelämän ihmissuhteiden kantavia voimia. On tärkeää, että porukalla on yhteiset tavoitteet ja päämäärä.”

Korpiniemen EMBA-kollegoista moni vaihtoi työtä ohjelman aikana tai pian sen jälkeen. Tämä on aika tavallista. EMBA-tutkinto on valtti työmarkkinoilla. Korpiniemi on pysynyt saman työantajan palveluksessa, ja viihtynyt. Haastetta on löytynyt oman talon sisältä vaihtuvista työtehtävistä, kasvusta ja kansainvälistymisestä.

”Minulla on ollut sellainen onni, että oma ideologia, näkemys ja katsantokannat yhdistyvät yrityksen kulttuurin kanssa. Meidän arvot ovat olleet jo yli 100 vuotta työ, rehellisyys ja ihminen - tämä kuvaa sitä, millä tavalla täällä halutaan työyhteisöä kehittää.”

Elinikäisen oppimisen tavoite: ymmärryksen lisääminen

Kun Korpiniemi oli aloittamassa toimitusjohtajana, hän oli kuukauden London Business Schoolissa opiskelemassa . Tavoite oli sama kuin EMBA-opinnoissa: ymmärryksen lisääminen. Toimitusjohtajan työssä tulee jatkuvasti eteen isoja, haastavia asioita. ”Päivittäin testataan oman kyvykkyyden ja osaamisen rajoja. Aktiivisessa kouluttautumisessa on olennaista se, että oma ymmärrys asioista syvenee, olet valmiimpi ottamaan vastaan hankalat tilanteet ja ratkaisemaan ne. Sen sijaan, että ajattelisit, että tähän on vain yksi ratkaisu, näet useita ratkaisuja ja vaihtoehtoja, opit, että asiaa tätä voi ajatella tälläkin tavalla…”

Korpiniemi sanoo, että sekä nuorempien että kokeneempien täytyy päivittää osaamistaan jatkuvasti. Uuden oppiminen on omasta kilpailukyvystä huolehtimista. Se on myös työhyvinvointikysymys. Jos ei ole tehtäviensä tasalla, ei voi hyvin työssään. ”Olen 110-prosenttisesti sitä mieltä, että koko uran ajan pitää kouluttautua.”

Bernerin ensimmäiseltä perheen ulkopuolelta tulevalta toimitusjohtajalta pitää vielä kysyä, millaista on olla ei-Bernerinä Bernerin johdossa?

Uuden oppiminen on omasta kilpailukyvystä huolehtimista. Se on myös työhyvinvointikysymys.”

”Olen ollut täällä 28 vuotta töissä ja imenyt yhtiön kulttuurin niin syvälle sisään, että omat ja yhtiön periaatteet ovat yhteen nivoutuneita.”

Siinä mielessä työ on ollut luontevaa. Mutta ei se helppoa ole.

”Työ muuttui kyllä tosi paljon toimitusjohtajana. Ennen vedin liiketoimintaa, mutta nyt täytyy pärjätä henkilöstöjohtamisessa, liiketoiminnassa, pitää yllä ja kasvattaa ihmisten intoa ja motivaatiota, kasvattaa parhaat mahdolliset toimintaedellytykset ja yhteiset tavoitteet.”

Perheyhtiössä omistaja on useimmiten lähellä ja hänellä on kasvot. Niin tässäkin tapauksessa. ”Eilen viimeksi hallituksen kokouksessa mietin, että on se aika vakava harhaluulo, että perheyrityksissä vain istuskellaan nahkatuoleilla, juodaan kahvia ja jutellaan. Ihan samanlaisilla markkinoilla me olemme kuin mikä tahansa pörssiyhtiö. Se etu meillä toki on, että työ on pitkäjänteisempää kuin kvartaalitaloudessa. Ei se enää silti ole niin, että katsottaisiin 25 vuotta eteenpäin. Meillä yleinen strategian tarkastelujakso on kolme vuotta.”

Antti Korpiniemi on EMBA alumni vuosikurssilta 1999. Juttu on osa Aalto EMBA 30 juhlavuoden sarjaa. Muut sarjan jutut näet alta. Lue lisää Aalto Executive MBA -ohjelmasta.

Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Toimitusjohtajan työssä testataan päivittäin oman kyvykkyyden ja osaamisen rajoja

Tilaa Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeTilaa uutiskirje

Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeessä saat ajankohtaisimmat Aalto Leaders' Insight -sisällöt, kutsuja avoimiin tapahtumiimme ja webinaareihin, tiedon tulevista valmennus- ja koulutusohjelmista sekä ennakkoilmoittautujan eduista.

Annan Aalto University Executive Education Oy:lle luvan käyttää yhteystietojani markkinoinnissa, esimerkiksi tiedottaakseen sähköpostitse koulutusohjelmatarjonnasta tai lähettääkseen kutsuja tapahtumiin. Voin päättää milloin tahansa, etten enää halua yhteydenottoja. Katso tietosuojapolitiikka