Satsaatko mieluummin lomamatkaan vai koulutukseen? ”Omaa osaamista on mietittävä jatkuvasti, ei vain kriisitilanteissa”

Työelämässä on yhä harvemmin tarjolla valmiiksi tallattu urapolku, ja elinikäisestä oppimisesta on tullut uusi normaali. Mutta kenen vastuulla on osaamisen ylläpitäminen?

Satu Savela, 17.12.2019

Kun Aalto EE:n liiketoimintajohtaja Hanna-Riikka Myllymäki päätyi puolisonsa työn perässä muutamaksi vuodeksi kaksosten kotiäidiksi Yhdysvaltoihin, hän mietti Suomeen palatessaan, että miten muotoilee kahden vuoden kotona olon ansioluetteloon.

”Siihen aikaan ei ollut kovin tyypillistä olla muutamaa vuotta työelämästä pois”, Myllymäki muistelee.

Ihmisten on todella vaikea kertoa, mitä he osaavat!"

Sitten Myllymäki mietti, mitä kaikkia taitoja hän oli muutaman kotiäitivuoden aikana kehittänyt. Logistiikkaa. Johtamista. Vuorovaikutustaitoja.

Tässä piilee suora yhteys asiantuntijoiden kipukohtaan tämän päivän työelämässä.

”Ihmisten on todella vaikea kertoa, mitä he osaavat! He pystyvät kyllä selittämään, mitä he työssään tekevät, mutta osaamista voi olla joskus vaikea eritellä syvällisemmin.”

Oman osaamisen puntarointi tulee yleensä ajankohtaiseksi silloin, kun esimerkiksi työpaikka on vaarassa mennä alta.

”Mutta omaa osaamista pitäisi miettiä ja kehittää koko työuran ajan, ei vain kriisitilanteessa.”

Osaamista ja onnekkaita sattumia

Myllymäen oma ura koulutuksen parissa alkoi vähän vahingossa. Opinnot teknillisessä korkeakoulussa olivat loppusuoralla, kun täydennyskoulutuksen pioneeri Markku Markkula pyysi häntä mukaan kehittämään TKK:n avointa yliopistotarjontaa.

Siitä alkoi ura täydennys- ja aikuiskoulutuksen rintamalla. Työ vei muualle, kunnes hän palasi mukaan Aalto-yliopiston syntyprosessiin. Myllymäen vastuulla oli muun muassa se, millaista yhteistyötä yliopisto tekee yritysten ja yhteiskunnan vaikuttajien kanssa. Koko työuraa on ohjannut elinikäisen oppimisen kehittäminen.

Mutta miten Myllymäki pitää yllä omaa osaamistaan?

”Olen aina halunnut, ja onneksi saanut, aina vain vaativampia tehtäviä. Uskon vahvasti myös työssä oppimiseen. Lisäksi olen saanut työskennellä hyvien esimiesten kanssa.”

Jokainen tehtävä on tuntunut uran huippukohdalta, erityisesti nykyinen tehtävä Aalto EE:ssä. Pitkästä aikaa Myllymäki osallistuu oman työnantajan järjestämään avoimeen koulutusohjelmaan, jonka aiheena on digitalisaatio.

”Lisäksi kolme vuotta sitten alkanut pesti toisella toimialalla toimivan yrityksen hallituksessa on vaatinut uuden opettelua.”

Puhu rohkeasti ongelmista

Joskus oman osaamisen vanhenemista on vaikea arvioida. Silloin kannattaa rohkeasti keskustella aiheesta.

Työelämän vaatimukset ovat muuttuneet, eikä kukaan enää pysty luomaan uraa yhdellä koulutuksella."

”Parasta olisi jutella asiasta jonkun toisen ihmisen kanssa. Se voi olla esimies, kollega, ystävä tai vaikka oman ammattiliiton ihminen.”

Myllymäki on tehnyt itsekin uravalmennusta. Hän puhuu lämpimästi ajastaan Tekniikan Akateemiset TEK:ssä, jossa hän antoi uraneuvontaa jäsenille.

Myllymäen mielestä ammattijärjestöillä on tänä päivänä turhaan huono maine. Sieltä voi saada korvaamatonta apua juuri esimerkiksi urakysymyksissä. Työelämän vaatimukset ovat muuttuneet, eikä kukaan enää pysty luomaan uraa yhdellä koulutuksella.

Elinikäistä oppimista

Elinikäinen oppiminen kirjattiin uuteen yliopistolakiin reilu 10 vuotta sitten. Mutta mitä se tarkoittaa käytännössä?

”Elinikäinen oppiminen tarkoittaa sitä, että yksilö pysyy työmarkkinakelpoisena koko työuransa ajan, ja sen avulla tulevaisuus on turvattu.”

Tietoa pitää pystyä soveltamaan ja analysoimaan, ja siinä auttavat parhaiten erilaiset koulutusohjelmat.”

Esimerkiksi digitalisaatio on muuttanut työelämää viime vuosina voimakkaasti, ja se näkyy niin pankkisektorilla kuin teollisuudessakin.

”Yksikään johtaja ei voi enää ulkoistaa itseään esimerkiksi IT:stä tai HR:stä, niiden on oltava kiinteä osa yrityksen strategiaa. Se vaatii johtajilta ihan uudenlaista osaamista ja kouluttautumista.”

Tietoa on tarjolla valtavat määrät, mutta yksin tankkaaminen ei aina riitä osaamisen päivittämiseen.

”Tietoa pitää pystyä soveltamaan ja analysoimaan, ja siinä auttavat parhaiten erilaiset koulutusohjelmat.”

Myllymäen vastuulla on Aalto EE:ssä DBA-, MBA- ja Executive MBA -koulutusohjelmien liiketoiminta. Tutkinnot tehdään työn ohessa, ja ne ovat melko vaativia. Mutta mikään yli-ihminen ei tarvitse olla, että opinnoista selviää.

”Motivaatio ja halu kehittää itseään ovat tärkeimmät edellytykset, että koulutuksessa pärjää.”

Kenen vastuulla?

Yksi kysymys Myllymäkeä vähän kaivelee, ja se on vastuukysymys. Kenen vastuulla on huolehtia työntekijän osaamisesta?

Miksi niin moni on valmis laittamaan lomamatkoihin useita tuhansia euroja, mutta oman osaamisen päivittämiseen ei?"

”Suomessa on tapana ajatella, että vastuu olisi työnantajalla, mutta eihän se yksistään niin voi olla.”

Myllymäki näkee, että vastuu jakaantuu kolmelle taholle: yksilölle, yritykselle ja yhteiskunnalle.

”Mutta kaikista eniten elinikäisestä oppimisesta on kuitenkin vastuussa ihminen itse.”

Suomessa koulutuksen ja täydennyskoulutuksen maksullisuudesta ja maksuttomuudesta on välillä hankala puhua. On totuttu siihen, että korkeakoulutus on ilmaista. Myllymäki haluaa myös hieman haastaa – miksi niin moni on valmis laittamaan lomamatkoihin useita tuhansia euroja, mutta oman osaamisen päivittämiseen ei?

Kuka?

Hanna-Riikka Myllymäki työskentelee liiketoiminta- ja yhteiskuntasuhdejohtajana Aalto University Executive Education Oy:ssä. Hän vastaa mm. DBA, MBA ja Executive MBA -liiketoiminnasta Suomessa ja ulkomailla. Myllymäki on koko työuransa ajan ollut kiinnostunut elinikäisen oppimisen mahdollisuuksien ja koulutusjärjestelmän kehittämisestä. Hän toimii tähän liittyen työn ohella mm. puheenjohtajana Tekniikan Akateemisten koulutusvaliokunnassa.

Laaja ohjelmatarjontamme kattaa liiketalouden kaikki osa-alueet. Tarjonta vastaa niin kokeneiden johtajien kuin asiantuntijoidenkin tarpeisiin tuomalla uudenlaista näkemystä ja globaalin perspektiivin ajankohtaisiin aiheisiin. Tutustu Aalto EE:n avoimiin johdon ohjelmiin ja Aalto PRO:n avoimiin ohjelmiin

Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Satsaatko mieluummin lomamatkaan vai koulutukseen? ”Omaa osaamista on mietittävä jatkuvasti, ei vain kriisitilanteissa”

Tilaa Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeTilaa uutiskirje

Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeessä saat ajankohtaisimmat Aalto Leaders' Insight -sisällöt, kutsuja avoimiin tapahtumiimme ja webinaareihin, tiedon tulevista valmennus- ja koulutusohjelmista sekä ennakkoilmoittautujan eduista.

Annan Aalto University Executive Education Oy:lle luvan käyttää yhteystietojani markkinoinnissa, esimerkiksi tiedottaakseen sähköpostitse koulutusohjelmatarjonnasta tai lähettääkseen kutsuja tapahtumiin. Voin päättää milloin tahansa, etten enää halua yhteydenottoja. Katso tietosuojapolitiikka