Mikä on sinun supervoimasi? Kahdeksan neuvoa työnhakijalle

Johtaja tai sellaiseksi mielivä, osaatko erottua joukosta ja kertoa omasta osaamisesta niin, että löydät juuri sinulle sopivan työn? Johdon suorahakukonsultti Jouko Pitkänen antaa omat vinkkinsä.

"Lopputulemia tunnistetaan hyvin, mutta sitä tunnistetaan paljon huonommin, miksi näin kävi, mitkä ne omat osaamiseni olivat siinä tilanteessa," sanoo Jouko Pitkänen. Kuva: Heli Blåfield

Reetta Räty, 03.11.2022

Read this article in English

Älä ainoastaan listaa työpaikkoja ja tehtäviä. Listaa, mitä olet saanut niissä aikaan.

”Parhaiten työntekijän osaaminen käy ilmi siitä, mitä hän on saanut aikaan työssään. Tämän perusteella pääsemme arvioimaan henkilön osaamista ja ymmärtämään hänen mahdollisuutta menestyä uusissa haasteissa.

Haastattelutilanteessakin kysellään ja kaivellaan, mitä edellisissä työpaikoissa on tapahtunut, millaisia muutoksia, projekteja tai hankkeita olet vetänyt. Sitten mietitään, mitkä olivat ne taidot ja kyvykkyydet, joita panit peliin, että sait tämän tai tuon asian aikaan.

Meitä ei siis ensisijaisesti kiinnosta lista edellisistä työpaikoista, vaan aikaansaannokset ja kyvykkyydet, joilla sitten siirrytään ratkaisemaan uusia haasteita.” 

Ole konkreettinen, kun kerrot osaamisestasi.

”Ihmiset osaavat sanoittaa yleisellä tasolla omia saavutuksia: myynti kasvaa, kannattavuus kehittyy. Lopputulemia tunnistetaan hyvin, mutta sitä tunnistetaan paljon huonommin, miksi näin kävi, mitkä ne omat osaamiseni olivat siinä tilanteessa.

Eli myynti kasvoi - mutta pitää ymmärtää, MIKSI näin kävi. Tämä on olennainen tieto, kun arvioidaan, onko henkilö sopiva määrättyihin tuleviin haasteisiin.” 

Meitä ei siis ensisijaisesti kiinnosta lista edellisistä työpaikoista, vaan aikaansaannokset ja kyvykkyydet."

Analysoi, mitä olet oppinut epäonnistumisista.

”Määrätty suoruus ja rehellisyys on hyvä asia. Jos haetaan kokenutta johtajaa, taustalla ei ole vain nousukiitoa, siellä on myös kovia paikkoja ja pettymyksiä.

Arvostan sitä, jos minulle kerrotaan reilusti, mitä vaikkapa jossain hankalassa paikassa tapahtui. Lähestyisin sitä oppimisen kautta: mikä tämä hankala tilanne oli, mikä on oma arviosi siitä, mitä otit opiksi.” 

Kirjoita 6-10 menestystarinaa omalta uraltasi.

”Tämä tehtävä auttaa löytämään omia kyvykkyyksiä ja supervoimia. Kun listaa omia saavutuksia, alkaa hahmottaa, mistä oma osaaminen koostuu.

Menestystarina voi olla pieni tai iso: jonkin konfliktin ratkaiseminen, johtamistilanne jossa saa tiimin jäsenen kukkimaan uudella tavalla, myynnin kiihdytys, projektijohtamisen keissi, uuden liiketoimintamallin kehittämistä… Käytännön esimerkit ovat voimallinen tapa tuoda esiin omia saavutuksia. Lisäksi tällainen harjoitus tuo kylkiäisenä ammatillista itsetuntoa.”

Käytännön esimerkit ovat voimallinen tapa tuoda esiin omia saavutuksia.

Tunnista ja sano ääneen omat kehityskohteesi.

”Kyvykkäiden johtajien perusominaisuus on se, että heillä on vahva kasvun ja kehittymisen mindset. Elämänmittainen oppiminen on ihan peruslähtökohta. Jos tällaista jatkuvan oppimisen mindsettiä ei ole, henkilön on vaikea nähdä menestyvän alati muuttuvassa maailmassa, jossa kilpailua tulee yllättävistäkin suunnista ja ennustettavuus on heikkoa.

Yritykset on tehty kasvamaan ja muuttumaan, ja johtajien pitää kasvaa niiden mukana kohti uusia tuulia. Pointti on se, että tällainen kasvun ja kehityksen dynamiikka luo potentiaalia – johtajalla on kyky ottaa vastaan uusia, nopeasti eteen tulevia haasteita. Omien kehityskohteiden tunnistaminen ja itsetuntemus ylipäätään on olennainen osa johtajan mindsetia.”

Osoita, että sinulla on halua kasvaa ja resilienssiä ottaa vastaan iskuja.

”Edellä kuvattu kasvun ja kehityksen mindset vahvistaa resilienssiä. Pystyt ottamaan hittiä vastaan, koska olet sisäistänyt kasvun ja kehityksen ajatuksen: kun isku tulee, pystyt palautumaan nopeasti, muuttamaan reittiä, olemaan notkea, ikään kuin kasvamaan tähän uuteen tilanteeseen. Tämä yhteys ja yhdistelmä on tärkeä: kasvu ja kehitys, ja niistä kumpuava notkeus.”

Muista, mitä headhunter etsii.

”Meidän työ on etsiä ihmisiä, jotka saavat aikaan. Emme etsi sellaista, joka täyttää pelkästään vaatimukset ja toimenkuvan, se ei riitä. Tämän perusajatuksen ääreen pitää palata: jos haluaa tietyn työn, pitää pystyä osoittamaan ja kertomaan, että minä osaan ja onnistun.

Jos haluaa tietyn työn, pitää pystyä osoittamaan ja kertomaan, että minä osaan ja onnistun. Jos ei kykene vastaamaan tällä varmuudella, ei tule valituksi."

Jos ei kykene vastaamaan tällä varmuudella, ei tule valituksi. Arvioimme kandidaattien osaamista monesta näkökulmasta: otamme huomioon mm. kognitiiviset- ja sosiaaliset kyvykkyydet, liiketoiminnan osaamisen näkökulmat ja strategisen ajattelun. Todennamme näitä asioita haastattelujen, henkilöarviointien ja referenssien avulla.”

Pidä huolta omasta osaamisesta.

”Urapolkujen askeleet lyhenevät. Mitä teknologiapainotteisempaa, sitä lyhyempi on yhdessä työtehtävässä vietetty aika. Ihmisten täytyy itse kantaa huolta omasta osaamispääomasta. Yritykset kouluttavat perustaitoja, mutta kyllä itsekin pitää olla kiinnostunut ja utelias, osallistua kursseihin, kuunnella podcasteja, pitää huolta omasta markkina-arvosta.

Työn muodot muuttuvat: on limittäin palkkatyötä ja yrittäjyyttä, voidaan mennä vuoroin leadership-polkua ja asiantuntijapolkua, horisontaaliset muutokset lisääntyvät. Nämä muutostrendit vaikuttavat urasuunnitteluun. On tärkeä tutkia omalta kohdaltaan realistisesti sitä, missä olen nyt, mitä olen matkan varrella oppinut, mitä tavoitteita ja päämääriä minulla on, ja miten niitä voi saavuttaa.  

Tässäkin mielessä on hyvä olla resilienssiä: pitää olla mieleltään valmis vaihtamaan ja oppimaan uutta. Vahva itsetuntemus auttaa asettamaan realistisia uratavoitteita. Johtajissa tulee olla kasvun varaa.”

Jouko Pitkänen, EMBA, on Senior Partner JFP Executive Search suorahakuyrityksessä. Pitkänen on keskittynyt ylimmän johdon, keskijohdon ja hallitusjäsenten suorahakuihin ja uraohjaukseen. Hän tekee tällä hetkellä DBA-tutkintoa Aalto EE:ssä. Väitöskirjatyössään Pitkänen tutkii liiketoimintamallien muutoksia. Millaisista kyvykkyyksistä organisaatioiden tulisi koostua, jotta tarpeet liiketoimintamallien uudistamiselle tunnistetaan ja niiden toteutuminen mahdollistetaan? Lue lisää Aalto Executive DBA -ohjelmasta

Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Mikä on sinun supervoimasi? Kahdeksan neuvoa työnhakijalle

Tilaa Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeTilaa uutiskirje

Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeessä saat ajankohtaisimmat Aalto Leaders' Insight -sisällöt, kutsuja avoimiin tapahtumiimme ja webinaareihin, tiedon tulevista valmennus- ja koulutusohjelmista sekä ennakkoilmoittautujan eduista.

Annan Aalto University Executive Education Oy:lle luvan käyttää yhteystietojani markkinoinnissa, esimerkiksi tiedottaakseen sähköpostitse koulutusohjelmatarjonnasta tai lähettääkseen kutsuja tapahtumiin. Voin päättää milloin tahansa, etten enää halua yhteydenottoja. Katso tietosuojapolitiikka