"Ohjelman käytyään näkee asiat aivan eri tavalla – erityisesti hukan, jota on melkein joka paikassa.”

Janne Säkkinen
Lavastamon apulaispäällikkö, Suomen Kansallisooppera

Janne Säkkinen työskentelee Suomen Kansallisoopperassa lavastamon apulaispäällikkönä. Säkkisen vastuulla on lavastamon puu- ja metalliverstaan tuotanto ja hän johtaa myös käynnissä olevaa 5S-pilottiprojektia oman työnsä ohessa. 5S on yksi lean-oppien suosituimmista menetelmistä työympäristön organisoimiseksi ja tuottavuuden lisäämiseksi.

Säkkinen on tehnyt pitkän uran puuseppänä, puutuotetekniikan insinöörinä ja alan lehtorina ammattikouluissa. Oopperamaailmassa hän työskentelee nyt neljättä vuotta. Vaikka työ on hyvin samankaltaista kuin puu- ja metalliverstaissa yleensä, ovat kaikki Oopperassa tehtävät työt aina enemmän tai vähemmän prototyyppejä.

”Olin ollut vastuussa 5S-projektista vuoden 2016 alusta ja alkoi tuntumaan siltä, että tarvitsen lisää työkaluja, jotta saan projektin kunnialla hoidettua. Tutkin sopivia koulutusvaihtoehtoja ja löysin Aalto PRO:n Lean Six Sigma Certified Green Belt -valmennuksen. Kyselin johdolta, voisinko osallistua ja sain saman tien luvan. Tuotantojohtaja kertoi jo toivoneensa, että joku meiltä menisi”, Säkkinen muistelee.

Säkkinen kehuu saaneensa ohjelmasta hyvän läpileikkauksen lean-työkaluista, joita voi käyttää erikokoisissa ongelmissa.

”Opetus oli todella intensiivistä, mutta mielenkiintoista. Usein asiat pyörivät päässäni vielä illalla ja yölläkin lähipäivien jälkeen. Opiskellessa ei ollut ainuttakaan tylsää hetkeä, vaan aika meni nopeasti ja kouluttajat olivat erittäin motivoivia”, Säkkinen kiittää.

Ensimmäisinä lähipäivinä Säkkinen kertoo hiukan jännittäneensä tilastomatematiikan määrää, mutta hankalimmatkin kaavat aukenivat nopeasti.

”Kouluttajat olivat mahtavia. He osasivat purkaa asiat kohta kohdalta niin pieniksi palasiksi, että aina kun menimme eteenpäin, huomasin ymmärtäväni oikein hyvin mikä liittyy mihinkin. Osallistumista harkitseville voin vinkata, että matkan varrella vaativatkin asiat selviävät todella hyvin”, Säkkinen sanoo.

Säkkisen Green Belt -projektityö liittyi Oopperan lavastamon puuverstaan materiaalivirtauksen tehostamiseen.

”Melkein joka teokseen tehdään puurunkoinen kulissirimaseinä. Tutkin sen valmistusta puuverstaan henkilökunnan kanssa perinpohjaisesti. Karsimme kaiken turhan, vakioimme työn kulun ja varmistimme, että matkan varrella on riittävästi tarkistuspisteitä, jotta meillä on valmis ja turvallinen tuote näyttämölle. Lisäksi järjestimme verstaalla raaka-aineet ja koneet virtaustehokkaasti niin, että tavarat löytyvät eikä tule hukkakävelyä”, Säkkinen listaa.

Oopperassa on nyt päästy tekemään ensimmäiset kulissirimaseinät vakioitujen piirustusten ja työtapojen avulla ja Säkkinen vakuuttaa lean-oppien käytäntöön viemisen kannattaneen.

”Lean on pitkä tie, ja pääsimme oikein hyvään alkuun. Seuraavaksi puuseppämme ryhtyvät tarkkailemaan erityyppisten seinien valmistukseen meneviä aikoja. Se helpottaa jatkossa resursointia”, Säkkinen pohtii. 5S-pilottiprojektin projektipäällikkönä hän tulee jatkossa jakamaan ’lean-ilosanomaa’ myös talon muille osastoille.

Ohjelman käytyään näkee asiat aivan eri tavalla –  erityisesti hukan, jota on melkein joka paikassa."

Säkkinen kertoo suosittelevansa Lean Six Sigma Certified Green Belt -ohjelmaa mielellään:

”Sain ohjelmasta todella paljon lisätietoa lean-maailmasta, kokemus oli ehdottomasti silmiä avaava. Ohjelman käytyään näkee asiat aivan eri tavalla –  erityisesti hukan, jota on melkein joka paikassa. Voin suositella ohjelmaa kaikille, jotka tarvitsevat hyviä ja käytännönläheisiä lean-työkaluja.”

Lean Six Sigma Certified Green Belt