"Ohjelma maksaa itsensä takaisin alle päivässä”

Tero Mäenpää
Director, Supply Chain Excellence and Processes, Fiskars

Aalto PRO:n Lean Six Sigma Green Beltista Black Beltiksi -ohjelma – eli tuttavallisemmin GB2BB – on tarkoitettu Lean-oppeihin jo perehtyneille asiantuntijoille, jotka haluavat syventää osaamistaan.

Tero Mäenpää työskentelee Fiskarsilla toimitusketjun johtotehtävissä. Lean Six Sigman vihreä vyö Mäenpäällä oli takataskussaan jo vuodelta 2010. Syksyllä 2015 hän oli hoitovapaalla ja aika tuntui otolliselta mustan vyön suorittamiseen. Aalto PRO:n ohjelmasta Mäenpäällä on yksinomaan hyvää sanottavaa.

”Projektityöni koski Fiskarsin toimitusketjua ostaessamme toimittajalta Aasiasta ja täydentäessämme varastoa Suomessa. Analysoin, kuinka saamme koko tämän putken toimimaan tehokkaammin, pienemmällä varastolla ja paremmalla saatavuudella niin, että koko prosessi lähtee asiakkaan näkökulmasta. Lean Six Sigma -työkaluilla löytyi kymmenien prosenttien säästömahdollisuus”, Mäenpää sanoo.

Parasta oli Mäenpään mukaan se, että projektityössä löydetty ratkaisu tuntui jälkeenpäin itsestään selvältä.

”Se on yleensä hyvän ratkaisun merkki ja kertoo siitä, että idea on yksinkertainen ja tehokas”, Mäenpää naurahtaa. ”GB2BB-ohjelma on varmasti kannattava investointi. Meillä ohjelma maksaa itsensä takaisin alle päivässä, kun Aasian toimitusketjun uusi toimintamalli on käytössä.”

Opiskelu Aalto PRO:ssa vastasi Mäenpään odotuksia erinomaisesti. Mustaa vyötä suorittamaan tullut konkari osasi odottaa laatua.

Minusta oli iso plussa huomata ohjelman aikana, kuinka Lean Six Sigma -työkaluja voidaan käyttää yhtä lailla logistiikassa, toimistotyössä, tietotyössä tai vaikkapa sairaalassa.”

”Kouluttajat olivat todella hyviä ja ohjelma erinomainen. Ohjelmaan osallistui mielenkiintoinen porukka ammattilaisia hyvin erilaisista taustoista. Minusta oli iso plussa huomata ohjelman aikana, kuinka Lean Six Sigma -työkaluja voidaan käyttää yhtä lailla logistiikassa, toimistotyössä, tietotyössä tai vaikkapa sairaalassa – nämä konseptit ja työkalut toimivat, ympäristöstä riippumatta”, Mäenpää sanoo.

”Ohjelmasta on varmasti hyötyä sekä työnantajalle että henkilölle, joka sen käy. Black Belt on osoitus siitä, että ollaan menty jo aika syvälle näissä asioissa”, Mäenpää pohtii ja muistuttaa, että Lean Six Sigmassa on filosofiana jatkuva parantaminen. Musta vyö on merkkipaalu, jonka suoritettuaan ihminen tietää mitä ei tiedä. Se on erinomainen pohja oman ammattitaidon kehittämiselle.

Lean Six Sigmassa kaiken toiminnan lähtökohta on asiakasnäkökulma. Mäenpää huomauttaa ajattelutavan sopivan harvinaisen hyvin Fiskarsille.

”Lean Six Sigmassa mitään ei tehdä systeemin vuoksi, vaan kaikessa on aina otettava huomioon asiakkaan ääni – voice of the customer – ja asiakkaan kannalta kriittiset tekijät. Meillä Fiskarsilla asiakas on kaiken keskiössä: olipa kyseessä kahvikuppi, puutarhanhoitotyökalu tai vaikka sakset, asiakas on aina ollut suunnittelussa koko työtä ohjaava ydinajatus.”

Ihminen on aika lineaarinen eläin, haluamme mielellämme nähdä asiat aina yhtenä numerona.”

GB2BB-ohjelman tärkeimpiä anteja Mäenpäälle itselleen oli ajattelutavan muutos:

”Ihminen on aika lineaarinen eläin, haluamme mielellämme nähdä asiat aina yhtenä numerona. GB2BB-ohjelma opetti, että on tärkeämpi nähdä jakauma – haarukka, jonka sisällä asia tapahtuu tietyllä todennäköisyydellä”, Mäenpää sanoo ja tähdentää, että liiketoimintapäätökset tulisi aina perustaa jakauman ymmärtämiseen. Vain silloin voi ymmärtää todennäköisyyksien riskin ja varautua eri vaihtoehtoihin. ”Jakama-ajattelu oli yllättävä oppi, joka pisti aivonystyrät liikkeelle. Tiedän hyödyntäväni sitä jatkossa hyvinkin paljon.”

Mäenpää suosittelisi Lean-vyön hankkimista ennen kaikkea sellaisille ihmisille, jotka eivät ehkä oma-aloitteisesti kurssille hakeutuisi.

”Operatiivisissa tehtävissä työskentelevät ihmiset osaavat itsekin hakeutua tähän ohjelmaan. He tietävät saavansa uusia soveltamismahdollisuuksia ja työkaluja. Sellaisille ihmisille, joille ohjelman suorittaminen ei tule äkkiseltään mielenkään siitä olisi vielä enemmän iloa. Myyntiporukan lähettäminen Lean-ohjelmaan voisi monessa yrityksessä tuoda merkittäviä hyötyjä koko organisaatiolle. Lean-ajattelu ei ole rakettitiedettä, mutta se voi mullistaa merkittävästi tapaa jolla asioita tehdään organisaatiossa.”

Lean Six Sigma Green Beltista Black Beltiksi