Artikkelit
Arvohankinta tarjoaa hyötyjä – ja haasteita
Heidi Hammarsten
Koulutusohjelma järjestetään vuonna 2021 ensi kertaa suomenkielisenä.
Diploma in Global Sourcing on laaja strategisen hankinnan koulutusohjelma, joka sisältö on rakennettu tiiviissä yhteistyössä Aalto-yliopiston asiantuntijoiden ja yritysmaailman edustajien kanssa. Ohjelma tarjoaa kattavan kuvan globaalin, strategisen ja tehokkaan hankinnan kehittämisestä kohti ulkoisten resurssien johtamista yrityksen liiketoiminnan tavoitteet huomioiden.
70– 90% yrityksen kustannuksista muodostuu ulkoisten palveluiden ja tavaroiden hankinnoista. Ei siis ole ihme, että hankinnalle on usein asetettu tavoitteeksi nopeiden voittojen saavuttaminen säästöjen kautta. Hankinnalla on kuitenkin tärkeä rooli myös liikevaihdon kasvattamisessa ulkoisen resurssiverkostonsa avulla.
Liiketoiminnan kasvulle ja kannattavuudelle on keskeistä se, miten näitä ulkoisia resursseja johdetaan, hallitaan ja kehitetään. Koulutuksen sisällölliset teemat on valittu niin, että ne tukevat parhaiten yrityksiä joissa hankinnan roolia halutaan kehittää liiketoiminnan tavoitteita paremmin tukevaksi, ulkoisia resursseja hyödyntäen.
Koulutuksen jälkeen osallistujalla on ymmärrys:
Diploma in Global Sourcing -koulutus luotiin alun perin globaalisti toimivan suomalaisen suuryrityksen hankinta- ja ostotoiminnan kehittämisohjelmaksi. Sittemmin yli 200 hankinta-ammattilaista on osallistunut avoimeen DGS-ohjelmaan kehittääkseen sekä itseään että yritystään. Hankinta- ja ostotoiminta on kehittynyt huomattavasti sen jälkeen, kun avoin ohjelma käynnistettiin vuonna 2008, ja koulutusta on kehitetty sen mukaisesti.
Aloitus
Koulutuksen sisältö on suunniteltu yritysten ja osallistujien kehitystarpeiden mukaisesti.
Käytettävien oppimismenetelmien ansiosta osallistujat saavat laajan näkemyksen hankinnasta käytännön tasolla.
Kouluttajamme jakavat uusimman kansainvälisen akateemisen tiedon ja erittäin vankan käytännön kokemuksensa.
Koulutus tarjoaa kattavan tietopaketin hankintojen roolista ja kasvattaa taitoja hankinnan kehittämiseksi. Käytännönläheiset tehtävät ja työkalut auttavat hyödyntämään opittua jo ohjelman aikana. Koulutuksen jälkeen osallistujalla on hallussaan kokonaiskuva modernista hankinnasta ja ymmärrys siitä, millaisilla toimenpiteillä kehitystä voi lähteä viemään eteenpäin omassa organisaatiossa. Ohjelma tarjoaa uusia näkemyksiä, sovellettavia konsepteja ja käytännön työkaluja, jotka tehostavat ja helpottavat päivittäistä työtäsi.
Koulutus on suunnattu ostojen, hankinnan ja toimitusketjun kehittämisestä vastaaville ammattilaisille. Koulutus sopii myös henkilöille, jotka tekevät yhteistyötä hankinnan kanssa esim. tuotanto-, tutkimus- ja kehitys- tai myyntitoiminnoissa.
Koulutus tarjoaa hankintapäälliköille ja muille hankinnan ammattilaisille ainutlaatuisen mahdollisuuden kehittää hankintaa ja verkostoitua muiden hankinnan ammattilaisten kanssa – tartu tilaisuuteen nyt ja ilmoittaudu mukaan!
Koulutus koostuu kymmenestä online ja f2f koulutuspäivästä, joiden aikana perehdyt valittuihin teemoihin asiantuntijoiden johdolla. Koulutuspäivien aikana hyödynnämme monipuolisia oppimismenetelmiä: luentoja, keskusteluja, ryhmätehtäviä ja pelejä.
Osallistujat suorittavat itsenäisesti verkkokurssin Fundamentals of Supply Chain Management, perehtyvät laajaan kirjalliseen aineistoon (artikkelit + kirja) sekä tekevät monipuolisia ja käytännönläheisiä tehtäviä.
Hyödynnämme koulutuksessa blended learning lähestymistapaa jossa yhdistämme erilaisia oppimisen menetelmiä ja kanavia. Osa jaksoista suoritetaan itsenäisesti oppimateriaaleihin tutustuen, osa toteutetaan online ja osa f2f. Ohjelman aikana suoritetaan annettuja tehtäviä, jotka auttavat viemään opittua käytäntöön ja kehitysprojektissa työstetään todellista työhön liittyvää haastetta / kehityskohdetta.
Opetusjaksoihin valmistautumisessa hyödynnämme Aalto-yliopistossa luotuja teemavideoita. Videoiden avulla termistö ja teoriapohja tulevat tutuksi ennen yhteisiin opetusjaksoihin osallistumista. Jaksoilla ratkomme yhdessä asiantuntijoiden kanssa ja erilaisia työkaluja hyödyntäen käytännön haasteita, joita osallistujat keskusteluun tuovat. Tavoitteena on luoda ymmärrys siitä miksi asia on tärkeä, miten se nivoutuu omaan tekemiseen ja millä keinoin kehittää omaa toimintaa.
Tämän lisäksi koulutukseen osallistuva saa luettavakseen artikkeleja ja muita aineistoja, jotka laajentavat ja syventävät näkemystä valituista teemoista, tai toimivat keskustelun lähdemateriaalina opetusjaksoilla. Artikkeleista esitetään kysymyksiä jotka syventävät oppimista.
Verkostoituminen muiden osallistujien ja kouluttajien kanssa on arvokasta. Valmennuspäivien aikana tutustut paitsi muihin osallistujiin, myös asiantuntijoihimme. Yhteistä koulutukseen osallistuville on tarve ja halu kehittää organisaationsa hankintatoimea ja kartuttaa omaa osaamistaan kehityksen toteuttamiseksi. Ryhmätyöskentelyn ja siitä syntyvien oivallusten avulla tunnistat oman yrityksen vahvuudet ja heikkoudet ja löydät omaan organisaatioon sopivat ratkaisut jo koulutuksen aikana.
10 koulutuspäivää
Koulutuspäivät koostuvat luennoista, keskusteluista, ryhmätehtävistä ja peleistä
Verkkokurssi
Koulutukseen sisältyy Fundamentals of Supply Chain Management -verkkokurssi
Lukupaketti ja Aalto-yliopiston teemavideot
Opetusjaksoihin valmistaudutaan monipuolisen aineiston avulla
Kaikki suomalaiset ja ulkomaiset kouluttajat on valittu huolella akateemisen ja liike-elämän kokemuksensa perusteella.
Katri Kauppi
Logistiikan apulaisprofessori, tieto- ja palvelutalouden laitos, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu
Harri Lorentz
Associate Professor, University of Turku
Mikko Sandelin
Researcher, Aalto University School of Business
Tomi Merenheimo
Attorney-at-law, Magnusson
Thomas Johnsen
Professor, Audencia Business School
Katariina Kemppainen
Professor of Practice, Aalto University School of Business
Luettavaa aiheesta