Videot
Aineettomat oikeudet ovat muutakin kuin patenttisalkku – eikä IP-strategia vain yhden yksikön asia
Heidi Hammarsten
Innovaatiosta syntyvä kilpailuetu kannattaa suojata. Keksintö on nopeasti kopioitu ja yrityksen etulyöntiasema menetetty, jos oivallukselle ei ole haettu patenttia tai muuta teollisoikeudellista suojaa.
Patentit–Teollisuus-Tekniikka -koulutusohjelma perehdyttää teollisoikeuksiin. Siinä käydään läpi patentinhakuprosesseja Suomessa ja ulkomailla sekä painotetaan johdonmukaisen patenttitoiminnan merkitystä yrityksissä.
Patentit–Teollisuus–Tekniikka -koulutusohjelma, tunnettu myös nimellä Pitkä patenttikurssi, on alun perin perustettu 1990-luvun alussa Teknillisessä korkeakoulussa suomalaisten kansainvälistyvien yritysten avuksi. Siitä on muodostunut alan de facto -koulutusohjelma, johon on osallistunut yli 800 henkilöä.
Koulutusohjelmassa tulevat tutuiksi suomalainen ja eurooppalainen patenttijärjestelmä sekä ne muiden keskeisten talousalueiden tai maiden patenttijärjestelmien erityispiirteet, jotka kansainvälisesti toimivan yrityksen on tärkeä tuntea. Koulutuksessa selviävät mahdollisuudet ja keinot ottaa paras hyöty omista teollisoikeuksista sekä miten välttää toisten teollisoikeuksien loukkaaminen.
''Patentit-Teollisuus-Tekniikka kurssi antoi eri immateriaalioikeuksista ja niiden merkityksestä yhteiskunnassa ja yritystoiminnassa syvällisen ja kattavan kansainvälisen katsauksen. Lyhenteiden suon ja lakitermien sademetsän takaa paljastui luovuuden, mielikuvituksen, keksintöjen ja tulkintojen meri, jossa tavaramerkit, tekijänoikeus ja tekoälyn väitetyksi tekemät keksinnöt yhdistyvät Franchisingiin ja due diligenceen."
Aloitus
Ohjelma avaa perinpohjaisesti koko patenttimaailman ja on patenttialan tärkein koulutus alan asiantuntijoille.
Ohjelma on patenttialalla erinomaisen tunnettu: 30 vuoden aikana ohjelman on suorittanut yli 800 patenttialan asiantuntijaa.
Aiemmat osanottajat arvioivat ohjelman kokonaisarvosanalla 5/6.
Teollisoikeudet ja suojausmahdollisuudet tuntevan asiantuntijan avulla organisaatio suojaa keksintönsä ja valvoo oikeuksiaan myös Suomen markkinan ulkopuolella. Mitä paremmin asiantuntija tuntee teollisoikeuksia, sitä paremmin hän osaa valvoa yrityksen etua.
Koulutusohjelma on tarkoitettu henkilöille, jotka hyötyvät työssään yrityksen teollisoikeudellisen kokonaisuuden hallitsemisesta: keksinnön syntymisestä sen suojaukseen ja hyödyntämiseen asti.
Teollisoikeus- ja patenttiasiat kuuluvat harvoihin teknisiin tai luonnontieteellisiin perustutkintoihin, joten niihin liittyvät tiedot ja taidot on tyypillisesti hankittava täydennyskoulutuksessa. Suurin osa Patentit–Teollisuus–Tekniikka -koulutuksen osallistujista hoitaa päätyönään yrityksen patenttiasioita. Teollisoikeudellisten haasteiden, mahdollisuuksien ja käytäntöjen tunteminen on hyödyllistä myös esimerkiksi tutkimuksessa ja tuotekehityksessä toimiville, ja osa koulutuksen osallistujista onkin näitä oman toimensa ohessa asioista kiinnostuneita. Teollisoikeudet ja suojausmahdollisuudet tunteva henkilö on yritykselle arvokas, sillä hän valvoo yrityksen etua ja auttaa välttämään oikeudellisia karikoita.
Koulutukseen on osallistunut esimerkiksi
Koulutusohjelman suorittamiseen kuuluu lähiopetuksen lisäksi kolme osatenttiä, harjoitustyö ja erikoistyö.
Erikoistyö palautetaan vasta lähiopetuksen päätyttyä. Koulutusohjelma on laajuudeltaan 20 opintopistettä. Suorittaminen ei edellytä ulkomaanjaksolle osallistumista.
8 koulutusjaksoa
Yksi koulutusjakso sisältää kaksi lähiopetuspäivää. Lisäksi ohjelmaan kuuluu opintomatka ulkomaille (5 päivää).
Harjoitustyö ja erikoistyö
Koulutukseen sisältyy patenttihakemuksen laatimisharjoitus sekä vapaaehtoinen erikoistyö, joka palautetaan koulutuksen päätyttyä
Tentit
Tentit ovat jaksoilla 4 (tentitään jaksot 1–3), 6 (tentitään jaksot 4 ja 5) ja 9 (tentitään jaksot 6 ja 8).
Laura Carnicelli, Senior Program Manager, Aalto PRO
Tomi Salter, eurooppapatenttiasiamies, Boco IP Oy Ab
Folke Johansson, eurooppapatenttiasiamies, Papula-Nevinpat
Petri Kere, Corporate Patent Agent, KONE Oyj
Jorma Lehtonen, toimistopäällikkö, Patentti- ja rekisterihallitus
Aalto Leaders' Insight